Notāru dienas

 

Šī gada 3. martā mums bija iespēja piedalīties ‘’Notāru dienās’’. Šogad notika pasākums- ‘’Iekāp notāra kurpēs’’, ko vadīja Magnuss Eriņš. Magnusu Eriņu jūs ikdienā, iespējams, esat dzirdējuši radio Pieci.lv ēterā. Piedalījās arī Rīgas apgabaltiesas zvērināta notāre Anta Maldupe - Krūmiņa un zvērināta notāra palīgs Harijs Rubenis. Pasākums norisinājās tiešsaistes platformā “Zoom”, tajā kopā piedalījās 192 vidusskolēni no 15 dažādām skolām visā Latvijā. Jaunieši varēja izzināt notāra profesijas aizkulises.

               Mums bija iespēja uzzināt un atklāt notāra profesijas nozīmīgumu, viņu ikdienu. Izstāstīja, kas ir notārs, kas ietilpst notāra pienākumos, kā apgūt šo profesiju, un kur iegūt notāra pieredzi. Uzzinājām, kuri priekšmeti būtu nepieciešami notāra profesijai - ļoti nozīmīga ir latviešu valoda un citas svešvalodas, jo vairāk valodas notārs zina, jo lielāks ir klientu skaits. Svarīga ir arī informātika, jo šobrīd gandrīz viss notiek elektroniski. Vēsture ir nozīmīga, jo skolā vēstures stundās apgūst arī nedaudz no tiesību teorijas, tiesību filozofijas, tiesību vēstures utt. Un visbeidzot, notāra profesijai ir vajadzīga arī matemātika, jo, protams, ļoti bieži dokumentos nākas sastapties ar lieliem skaitļiem, procentiem, kā arī matemātika māca analizēt, kritiski izvērtēt, sintezēt jaunas atziņas no zināmajiem faktiem, kas ir ļoti svarīgi tieši šai profesijai.  Mēs izskatījām 10 situācijas, kurās piedalījāmies arī mēs balsojot. Mēs saņēmām praktiskus padomus, kurās situācijās ir jāvēršas pie notāra.

 Uzzinājām, ka par zvērinātu notāru var kļūt, ja:

·        ir Eiropas Savienības pilsonis;

·        ir sasniedzis 25 gadu vecumu;

·        ir maģistra grāds un jurista kvalifikācija;

·        prot valsts valodu, proti, latviešu valodu;

·        ir 2 gadus bijis notāra palīgs vai 3-7 gadus strādājis citā juridiskā amatā;

·        ir sekmīgi nokārtojis zvērinātu notāru eksāmenu;

·        ir nevainojama reputācija.

Varam saprast, cik smagi ir jāstrādā, lai kļūtu par notāru. Jebkurš uzdevums ir jāveic ar lielu atbildības sajūtu, jo vismazākā kļūda var radīt lielu sajukumu.

Tiešsaistes pasākuma beigās mums pievienojās Valsts prezidents Egils Levits un Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas ministrs Jānis Bordāns. Jaunieši bija sagatavojuši jautājumus, uz kuriem pieaicinātie viesi sniedza atbildes.

Mūsuprāt, šis bija ļoti noderīgs pasākums, uzzinājām, cik interesanta un tomēr sarežģīta ir notārā profesija, vai mūs tā piesaista un vai arī mēs to vēlamies apgūt nākotnē.

 

 

Sabīne Kupluma, Linda Spalle 10.b

  Drukāt