Tautas deju kolektīvi “Ķekaviņa” un “Šeku reku” XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos

 

2018. gadā gatavošanos XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem uzsāka četras vecuma grupas TDK “Ķekaviņa” sastāvā un 2019. gada janvārī arī vidusskolas vecuma deju kolektīvs “Šeku reku”. 2019. gada pavasarī dejotāji aizvadīja deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” koprepertuāra pārbaudes skati Jaunolaines kultūras namā kopā ar citiem Pierīgas bērnu un jauniešu deju kolektīviem. Neatlaidīgais darbs pie deju apguves vainagojās ar augstākās un pirmās pakāpes diplomu iegūšanas.

2019. gada jūnijā TDK “Ķekaviņa” dejotāji piedalījās “Saule vija zelta rotu” modelēšanas koncertā Siguldā, kur izpildīja Jāņa Kalniņa horeogrāfiju “Adi, raksti tautumeita”, kas tika iekļauta lielkoncerta deju programmā. Uztraukums par dalību koncertā mijās ar prieku un lepnumu, jo bijām vieni no jaunākajiem koncerta dalībniekiem, bet izpildīto deju paredzēts apgūt vecāku klašu dejotājiem.

2019. gada rudenī varējām izjust svētku atmosfēru, dejojot mūsu vadītāja Jāņa Kalniņa deju „Adi, raksti tautumeita” tautas deju kolektīvu vadītāju un virsvadītāju seminārā, gatavojoties XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncertam “Saule vija zelta rotu”. Turpmākā sezona tika aizvadīta gatavojot koprepertuāru, lai 2020. gada pavasarī piedalītos pārbaudes skatē.

2020. gada deju sezonu uzsākām atsvaidzinot aizmirstos deju soļus un mācoties jaunus, jo gatavošanās process, par gadu uz priekšu pārceltajiem svētkiem, turpinājās, taču bērni aug lielāki, tāpēc grupu sastāvi tika mainīti, lai būtu iespējams dejot repertuāru, kas atbilst konkrētajam vecumposmam. Ļoti daudz tika izdarīts rudens sākumā, lai attālināto nodarbību laikā būtu vieglāk darboties katram savās mājās.

2020. gada aprīlī, kad nodarbībās drīkstēja pulcēties ārā, arī “Ķekaviņa” dejotāji atsāka dejot. Uzreiz tika apgūti deju fragmenti no lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” fināla dejas “Svinēt sauli”. Šajā videoprojektā piedalījās trīs vecuma grupas. Apgūtos deju soļus katrs izdejoja savās mājās, bet visi kopā, filmēšanas procesā tikāmies ar horeogrāfi, deju skolotāju, XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” virsvadītāju Ivetu Pētersoni – Lazdāni. Šajā tikšanās reizē saņēmām pozitīvus un motivējošus vārdus, kas ne tikai radīja gandarījumu par paveikto, bet radīja svētku sajūtu.

Gatavojoties šiem Svētkiem visi Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīvu dalībnieki bija ieguldījuši savu enerģiju, laiku un prieku, lai neskatoties uz neierastajiem apstākļiem, radītu svētku sajūtu sev un citiem.

 

Noklausies Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmu „Ceļojums”, par to kā XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norisēm #dziedundejo2021 cītīgi gatavojās Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīvi “Ķekaviņa” un “Šeku reku” un to vadītāja Marta Helēna Vanaga.

Raidījuma ieraksts šeit.

  Drukāt