Ķekavas vidusskolas angļu valodas skolotāja piedalījās Amerikas Savienoto Valstu studiju kursos (SUSI)

 

Amerikas Savienoto Valstu studiju kursi (SUSI) ir intensīvas maģistratūras un doktorantūras līmeņa akadēmiskas programmas, kurās iekļauti mācību braucieni un kuru mērķis ir dot ārzemju universitāšu mācībspēkiem, zinātniekiem un vidējās izglītības speciālistiem iespēju padziļināt izpratni par Amerikas sabiedrību, kultūru, vērtībām un izglītības sistēmu. Programmas mērķis ir uzlabot mācību programmas un mācīšanas kvalitāti par Amerikas Savienotajām Valstīm ārzemju mācību iestādēs un programmas izmaksas pilnībā sedz  ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu birojs  atbilstoši ASV likumam par savstarpēju izglītības un kultūras apmaiņu, kas sekmē un atbalsta sadarbību izglītības, zinātnes, kultūras, sporta un pētniecības institūciju starpā (vairāk informācijas https://lv.usembassy.gov/lv/education-culture-lv/susi-lv/).

 

Programmas ietvaros Ieva Vaivode devās uz ASV, kur pavadīja 5 nedēļas un kopā ar 19 skolotājiem no 19 dažādām pasaules valstīm - Grieķijas, Francijas, Slovākijas, Horvātijas, Pakistānas, Kirgizstānas, Kazahstānas, Mongolijas, Taizemes, Jordānijas, Palestīnas, Kuveitas, Taivānas, Peru, Nikaragvas, Čadas, Maurīcijas salām un Kotdivuāras - apmeklēja lekcijas Montānas universitātē, piedalījās dažādās darbnīcās, viesojās un apmeklēja stundas vietējās skolās, veica brīvprātīgo darbu un devās mācību izbraucienos, apmeklējot un iepazīstot 3 dažādus ASV štatus.

 

Dalība programmā deva iespēju apmeklēt lekcijas un diskutēt par izaicinājumiem un iespējām ASV ekonomikas, politiskās iekārtas, vērtību, un izglītības sistēmas kontekstā, tāpat arī tikties ar vietējiem iedzīvotājiem, nedēļas nogali pavadot viesģimenē un gūstot ieskatu amerikāņu ikdienā. Īpaši vērtīga bija tikšanās ar indiāņu cilšu pārstāvjiem, kas stāstīja ne tikai par dažādu cilšu vēsturi, bet arī par to, kādas iniciatīvas tiek īstenotas mūsdienās, lai saglabātu bagāto ASV pirmiedzīvotāju kultūru un valodas. Tika organizēti arī vairāki mācību braucieni, piemēram, lai uzzinātu vairāk par ierēdņu darbu Montānas štata kapitolijā, dalībnieki devās uz Montānas štata administratīvo centru — Helinu, tāpat tika organizēts brauciens uz vēsturiski nozīmīgu pilsētu Būti, kur dalībnieki apmeklēja vara raktuves (Montānu dēvē arī par "dārgumu štatu", jo tā ir bagāta ar tādiem derīgajiem izrakteņiem kā svins, zelts, varš, sudrabs, nafta un ogles). Nenoliedzami ievērojamākais apskates objekts bija viens no pasaulē vecākajiem nacionālajiem dabas parkiem Jeloustouna, kur dalībnieki pavadīja 2 dienas un redzēja ne tikai geizerus, karstos avotus un citus ģeotermālos veidojumus, bet sastapa arī vilkus, Amerikas bizonus, brūnos lāčus un pat grizli lāču ģimeni.

Pēc 4 intensīvām mācību nedēļām Montānas Universitātē Montānas štatā, dalībniekiem bija iespēja iepazīt arī citus ASV štatus, pavadot 3 dienas Čārlstonā, Dienvidkarolīnā, vietā, kur vēsturiski apmēram 45% paverdzināto afrikāņu ieradās Amerikā. Vietējā muzejā bija iespēja noklausīties lekcijas par verdzību ASV, vēlāk arī apmeklēt plantāciju, kas mūsdienās ir populārs tūristu galamērķis. Programmas noslēgumā programmas dalībnieki 4 dienas pavadīja ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur tikās ar ASV Valsts departamenta pārstāvi Kapitolijā, kas ir ASV kongresa sanāksmes vieta, apmeklēja neskaitāmus Smitsona institūta muzejus un 4.jūlijā iejuka cilvēku pūļos, lai baudītu ASV neatkarības dienas parādi un uguņošanu.

 

 

“Piecu nedēļu laikā pilnīgi sveši cilvēki no 19 dažādām valstīm kļuva par labiem draugiem un izrādījās, ka tieši viens no otra varam mācīties visvairāk – cilvēki, ar kuriem sākotnēji šķietami bija maz kopīga, kļuva par pierādījumu tam, ka solidaritātei, savstarpēja cieņai, smagam darbam, mīlestībai pret izglītību un demokrātiskām vērtībām nav ne vecuma, ne dzimuma, ne tautības. Piecu nedēļu laikā lauzām stereotipus un priekšstatus, par kuriem sākotnēji pat nenojautām un ceram saglabāt draudzību, sadarbojoties kopīgos projektos un iedzīvinot programmas vērtības arī mūsu skolēnos.”

 

KVSK skolotāja ASV

KVSK skolotāja ASV

KVSK skolotāja ASV

 

Ieva Vaivode

 

  Drukāt