Rudens tirgus sākumskolā

 

Kopš sendienām rudens Latvijā ir bijis īstens tirgus laiks, jo raža novākta, savesta klētīs un pagrabos, un, ja tās ir gana daudz, vedama arī uz tirgu. Šogad tradicionālo Miķeļdienas tirgu organizējām dienu iepriekš un nosaucām par Rudens tirgu, jo Miķeļdienas gaitā jau bija jāsveic skolotāji gaidāmajā Skolotāju dienā.

          Tā kā Miķeļi ir rudens un ražas svētki, tad pirmo impulsu šoreiz saņēmām no skolotājas Ulvijas Brīvlaukas un viņas vadītā folkloras pulciņa dalībniekiem, skolas foajē un pagalmā izgriežot pa kādai rudenīgai rotaļai no senā pūra. Tiesa, tas bija kas pavisam jauns, un klātesošajiem nācās stipri iespringt, jo neba nu visi mūsdienās prot ieklausīties rotaļas noteikumos un tos pēc tam ievērot, taču izdevās!

          Jau pavisam drīz skolas pagalmā sāka pulcēties tirgoties un pirkt gribētāji. Jāatzīst, ka bija vareni strādājis bezdrāts telefons, jo “lielās skolas” skolēni ieradās “biezā slānī” – tirgus bija plaši izreklamēts, turklāt vecāko klašu skolēniem tās ir gan siltas atmiņas par sākumskolas laikiem, gan arī iespēja pavisam oficiāli apciemot savas bijušās skolotājas. Arī vecāki un citi tuvinieki labprāt apmeklēja tirgu, un, kā redzams fotogrāfijās, skolas pagalms patiesi neatpalika no Rīgas Centrāltirgus pašā darbdienas karstumā. 3. – 4.klašu skolēni bija centušies no sirds, ņemot vērā savu iepriekšējo gadu pieredzi un sagatavojot gan našķus, gan dažādus aksesuārus, piemēram,  tik pieprasītās stilīgās koka brilles un dažādu pērļu rokassprādzes. Neiztika arī bez popkorna un cukurvates, tāpat allaž topā ir bijuši sāļie kārumi, jo pēc krietna saldumu klāsta lieti noder kāds stingrāks našķis. Tirgus burzmā jautās arī pa kādam viegli pazaudējušamies pirmklasniekam, bet ar apkārtējo laipnu atbalstu tika rasti risinājumi, mazos pircējus nogādājot atpakaļ viņu ierastajās klašu telpās, kur atgūties no pirmās tirgus dienas pārdzīvojumiem, kad visi pazīstamie ļaudis pēkšņi izklīduši starp cepumiem un ābolmaizēm. J

          Paldies visiem, kas piedalījās, - gan darinātājiem, gan pircējiem un atbalstītājiem, kā arī sevišķs paldies skolas sētniekam Pēterim par operatīvo rosību tirgus dienas izskaņā – ja pat kāds apmeklētājs vai tirgotājs bija gadījies neapzinīgāks, Pēteronkuļa asā slota šo negadījumu veikli novērsa, un pēcpusdienu jau pavadījām atkal ierasti tīrā pagalmā! Uz tikšanos nākamgad!

 

 

 

 Teksts un foto - korespondente Daina Plūme

  Drukāt